De Ce Vasele din Cupru NU sunt Toxice ?

Am fost intrebati daca vasele de cupru sunt toxice. As vrea sa raspund sincer, ca unele pot fi toxice, daca nu le cumparati de unde trebuie. Cele netratate cu otel inoxidabil la interior pot fi toxice. De aceea, atentie la vasele manufacturate de tigani sau alti mesteri populari fara posibilitati tehnologice ”marete”. Daca gasiti un vas de cupru ietfin in vreo piata, pune-ti-va serioase semne de intrebare.
Pe vremea regilor si poate cu mult inainte, de cand vasele de cupru se regasesc in bucatariile celor cu pretentii, ele nu prea aveau cum sa fie tratate…

Si totusi oamenii nu mureau pe capete cu intoxicatie de cupru. Din adaptarea de mai jos (sursa informatiei o veti gasi la sfarsitul articolului) rezulta ca in functie de aciditatea preparatelor vasul poate deveni toxic daca este netratat. Poti face gemuri spre exemplu in aceste vase daca pui si zaharul, nu doar fructele singure (concentratia mare de zahar din compozitii previne toxicitatea).
Oamenii de stiinta propun cuprul drept o mai buna alegere fata de otelul inoxidabil pentru fabricarea vaselor de gatit. Conform unei echipe de cercetatori de la Universitatea Southampton din Anglia, folosirea oalelor din cupru poate diminua riscul infectiei cu bacterii potential mortale cum ar fi bacteria E. coli 0157.
“Otelul inoxidabil este folosit in lumea intreaga datorita proprietatilor sale percepute drept igienice. Totusi, o privire mai atenta, la scara microspica, evidentiaza zgarieturile mai degraba ca niste vai. Este foarte usor pentru agentii patogeni sa se infiltreze in aceste fisuri si frecarea suprafetei respective cu un burete sau perie s-ar putea sa nu fie suficienta pentru a le inlatura”, zice Bill Keevil, microbiologul care a condus studiul.
Keevil si echipa sa au descoperit ca, la temperatura camerei, bacteria E.coli 0157 a supravietuit timp de 34 de zile pe otel inoxidabil si numai 4 zile pe cupru. Totusi, unii experti in sanatate avertizeaza ca atunci cand alimentele acide sunt preparate in vase de cupru, acest metal poate ajunge la grade mari de oxidare (coclire sau coroziune) ceea ce poate produce intoxicatii chimice sau boli. Cuprul este in acelasi timp un metal toxic si un mineral necesar unei vieti sanatoase. Simptomele de intoxicare cu cupru sunt variate: probleme de concentrare, dureri ale gambelor, greata inexplicabila, iritare, hiperactivitate, oboseala constanta si dureri articulare.
Oamenii de stiinta si nutritionistii sunt de acord ca cele mai multe diete contin suficient cupru pentru a preveni o deficienta si insuficient pentru a cauza toxicitate. Capacitatea ficatului uman de a excreta cuprul este semnificativa si doar foarte putine cazuri de intoxicare cu cupru au fost raportate.
Asadar, daca alegeti vasele din cupru pentru excelentele sale proprietati de conductivitate termica, asigurati-va ca interiorul acestora este tratat cu un strat de staniu sau otel inoxidabil.
Fiind un conductor termic excelent, cuprul este o alegere evidenta pentru fabricarea vaselor de gatit. Acesta se adapteaza temperaturii sursei de gatit astfel incat atunci cand reduceti intensitatea flacarii, chiar inainte sa vi se arda mancarea, tigaia are temperatura reglata.
Alegerea unor oale de cupru tratate la interior cu un strat de staniu alimentar sau inox, precum cele fabricate in Portugalia( pe care le vindem si noi ) este una inteleapta. Vasul de gatit mentine astfel toate avantajele conductivitatii cuprului in timp ce stratul de staniu sau otel inoxidabil confera produsului un aspect modern si durabil. Calitatea este asociata, pe buna dreptate, si cu un pret mai mare. Pretul intrinsec al bimetalului din cupru este cu mult mai mare decat al altor materiale utilizate de regula pentru producerea vaselor de gatit (fonta, otel inoxidabil, aluminiu, etc).
De ce sa folosim cupru?
Exista un motiv esential pentru a folosi o oala de cupru pentru preparea gemurilor: nu veti gasi nicaieri o conductivitate termica mai buna. O buna conductivitate termica echivaleaza printr-un timp mai scurt de gatit – acest lucru inseamna ca reduceti timpul in care aroma, culoarea si textura fructelor dumneavoastra sunt afectate. Peretii in panta ai vasului ajuta la evaporarea vaporilor, iar acestia nu se intorc in amestec cum se intampla in cazul peretilor verticali.
Oalele din cupru le puteti avea pe viata, daca se respecta modul de utilizare si intretinerea lor. Din punct de vedere al sigurantei, nu trebuie sa va ingrijorati daca vedeti zgarieturi. Puteti supune vasul celei mai mari temperaturi. Pentru asta este facut.
O oala buna din cupru lumineaza bucataria. Investitia intr-un instrument care va inspira in fiecare zi este un argument cat se poate de corect pentru a o cumpara. Vasele de gatit din cupru pot fi considerate obiecte de familie si pot fi transmise generatiilor viitoare.

fabricadetuica.ro

Cazane de Tuica din Cupru Pur, Fabricatie Serbia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *