De tuica/palinca stim cu toti ce beneficii aduce pentru sanatate daca este consumata cu Moderatie.
Dar Prunele, stiai ce beneficii aduc ? 🙂
Intens folosite ca materie prima pentru producerea legendarei palinci, prunelor
le-au fost trecute cu vederea alte merite pentru care ar trebui sa fie iubite. Ele intaresc sistemul imunitar si detoxifica organismul. In plus, mai sunt si savuroase. Calitatile nebanuite ale acestor fructe micute au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, de cand au fost aduse in Europa, din Siria. Inclusiv fructele uscate le pastreaza, pentru mult timp. Iar doctorii nu se feresc sa declare ca daca toata lumea ar manca doua-trei prune pe zi, multe boli ar fi prevenite. Iata doar cateva dintre virtutile lor terapeutice.
PRUNELE
1. Stimuleaza imunitatea. O pruna n-ar trebui refuzata niciodata, pentru ca i-ai face organismului un deserviciu. Te energizeaza rapid, alunga oboseala si regleaza activitatea sistemului nervos.
2. Regleaza tensiunea arteriala, gratie potasiului din compozitie. Acest element care se gaseste din abundenta in prune (330 mg la 100 g de fruct) asigura si buna functionare a inimii.
3. Curata organismul de toxine, prin stimularea tranzitului intestinal (prunele sunt recunoscute pentru proprietatile lor de combatere a constipatiei) si prin normalizarea functiilor ficatului. Drept rezultat, te vei simti mai bine, pielea ta va arata perfect, fara imperfectiuni sau acnee.
4. Previn cancerul. Testele facute in laborator arata ca extractele de prune au o actiune antitumorala foarte intensa, care le fac sa se situeze printre cele mai bune remedii contra „maladiei secolului”. Aceasta actiune s-ar datora, conform studiilor biochimistului roman prof. dr. Ion Brad, continutului foarte ridicat de acid malic si continutului foarte scazut de acid citric (cei doi acizi organici sunt in proportia de 20:1) din prune.
5. Protejeaza ochii. Continutul mare de pigmenti antocianici, de zeaxantina si de vitamine, in special vitamina C, recomanda prunele ca pe un excelent mijloc de prevenire a degenerescentei maculare.
6. Combat artrita reumatoida, datorita catitatii impresionante de vitamaina C. Un studiu facut pe 20.000 de subiecti releva ca o suplimentare a vitaminei C din alimentatie atrage dupa sine o reducere de peste 40% a frecventei puseurilor reumatice.
7. Tin la distanta si vindeca infectiile gripale. Studii de laborator facute in Japonia au demonstrat ca principiile active din prune inhiba si distrug virusii gripali de tip A.
8. Trateaza anemia feripriva, intrucat contin mici cantitati de fier organic asimilabil, dar mai ales pentru ca ajuta la asimilarea fierului din alte alimente (cum ar fi galbenusul de ou). In acest scop se tin cure timp de o luna, in decursul careia se consuma cel putin 300 de grame de prune pe zi, inaintea meselor principale.
9. Blocheaza evolutia astmului, din nou gratie resveratrolului din coaja, care are efect anti-histaminic, actionand ca un calmant sui-generis al reactiilor alergice, care declanseaza crizele de astm.
10. Te feresc de osteoporoza, fiind foarte bogate in bor organic. Aceasta substanta joaca un rol foarte important in asimilarea calciului si in consolidarea sistemului osos. Apoi, prunele proaspete, consumate zilnic, au un efect de reglare hormonala, mai ales la femei, ajutand la prevenirea deficitului de hormoni feminini, de care este legata aparitia osteoporozei.
[sursa:] adevarul.ro