Procesul de Distilare a Borhotului

Procesul de trecere a unui lichid in stare de vapori, prin fierberea acestuia intr-un recipient rezistent la temperaturi ridicate si condensarea vaporilor rezultati intr-un sistem racitor sau refrigerent, poarta numele de distilare.

In cazul bauturilor alcoolice naturale, distilarea poate fi privita ca o operatie tehnologica de extragere a alcoolului etilic si a altor componenti volatili din materiile alcoolice fermentate (borhoturi sau terciuri de fructe, tescovina si drojdii) cu ajutorul instalatiilor de distilare.


Tuica si rachiurile naturale sunt bauturi rezultate prin distilarea prunelor sau a altor fructe care au suferit un proces de fermentatie alcoolica. Prin distilare se realizeaza trecerea unui lichid in stare de vapori prin fierbere si apoi condensarea acestor aburi intr-un recipient. Fructele zdrobite si fermentate pot fi considerate din punct de vedere fizic ca un amestec complex format din alcool etilic si alte substante care au rezultat din fermentatie, la care se adauga resturi de materie prima care in timpul fermentatiei nu au suferit transformari.

In cazul materiilor prime pentru fabricarea rachiurilor, pe langa apa si alcool etlic, acestea contin si cantitati insemnate de aldehide, esteri, acizi volatili, care trecand in distilat i-ar putea da gust si miros neplacut. Pentru a obtine rachiuri pure si bogate in alcool etilic, in timpul distilarii este necesar sa se separe din amestec, prin condensare, acea fractiune cu un grad alcoolic mai redus,care apoi, prin racire, da un lichid impur si slab alcoolic numit „flegma”, precum si un produs impur ce formeaza „fuzelul” sau „uleiul de fuzel”.

Pentru eliminarea impuritatilor se aplica operatia de rectificare. Deci, rectificarea este o distilare fractionata, respectiv o distilare repetata de mai multe ori in vederea indepartarii din masa distilatului a produsilor impuri. Alcoolul obtinut din redistilare se numeste alcool rectificat.

La distilarea terciurilor de fructe, a tescovinei si a drojdiilor se aplica distilarea simpla si rectificarea. La rectificare, in prima faza se degaja vaporii care contin cele mai valoroase substante, numite „frunti”, in continuare se degaja vaporii de alcool mai puri, de cea mai buna calitate, acestia purtand numele de „mijloc”. In ultima faza se obtine un lichid mai slab alcoolic, bogat in impuritati, de calitate inferioara, denumit „cozi”.

Ponderea fractiunii „frunti” este de 0,2-0,5% fata de volumul distilatului crud si cu taria de peste 72% volum alcoolic.
Fractiunea „mijloc” se obtine cand taria distilatului in fierbere incepe se scada sub 72% vol. alcool pana ajunge la 20-25% vol.
„Cozile” reprezinta substantele greu volatile care distila la urma, cand temperatura din cazan este mai ridicata. In cazan, dupa terminarea distilarii, ramane un reziduu numit „borhot epuizat” fara nici o tarie alcoolica.

Distilarea se realizeaza in instalatii de distilare cum sunt:
Alambicul simplu (cazanul cu foc direct);
Alambicul simplu cu amestecator;
Alambicul cu capac deflegmator si taler de deflegmare;
Instalatie de incalzire cu aburi;
Cazan cu foc direct de forma plata;
Cazan cu deflegmator si placa perforata pentru distilarea tescovinei;
Instalatie de distilare cu doua blaze;
Instalatii de distilare continua.

Momentul distilarii influenteaza randamentul si calitatea distilatului obtinut.Cu cat distilarea se face mai rapid dupa terminarea fermentatiei, cu atat calitatea si randamentul distilatelor sunt mai bune.

Influenta momentului distilarii asupra randamentului in alcool

Materia prima (borhotul) Durata fermentatiei (zile) Taria alcoolului ramasa după diferite intervale dupa terminarea fermentatiei
30 zile 90 zile 180 zile 360 zile
Prune 10 5,6 5,4 5,0 4,5
Mere 16 6,1 6,0 5,8 5,4

Ponderea fractiunilor la distilare

 

Categoria de fructe

Fracţiuni de distilare

(alcool absolut litri/100 kg fructe)

Frunţi Mijloc Cozi Total
Fructe normale 0,3 3 0,7 4
Fructe căzute înainte de maturare 0,2 2 1 3,2

fabricadetuica.ro

Cazane de Tuica din Cupru Pur, Fabricatie Serbia.

3 comentarii la „Procesul de Distilare a Borhotului

    • octombrie 27, 2016 la 20:51
      Legătură permanentă

      Buna ziua,

      Da, este impetuos necesar sa aruncam sau sa pastram pentru uz extern(medical) „fruntea” sau alcoolul metilic- care reprezinta in mod normal 0,1-0,3% din volumul borhotului distilat ( de ex. la un cazan de 100 litri, dam deoparte 100-300 ml). Aceasta frunte are si un mirosc specific asemanator cu acetona si are 70-80% vol. alcoolic.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *