APA FLORALA SAU HIDROSOLI – INSTRUCTIUNI DE OBTINERE PRIN DISTILAREA SIMPLA ( FARA COLOANA )
Ingrediente: frunze de menta, flori de lavanda, ace de pin, petale trandafir, sau orice alta planta preferati.
Se pun frunzele si florile plantelor pe care le-ati selectat in alambicul umplut cu apa.Nu asezati prea multe frunze sau flori pentru ca s-ar putea arde si strica apa florala. Se pune capacul gat de lebada pe oala, montati gatul de lebada pe unitatea de condensare si umpleti cu apa rece(de preferinta apa curenta, cu alimentare continua la debit mic, constant). Etansarea trebuie facuta intre capac si corpul cazanului astfel: – amestec de apa si faina sau banda teflon lata.
Alambicul este apoi plasat pe o sursa de incalzire (placa electrica, arzator gaz propan sau butan sau spirtiera cu alcool pentru a porni procesul). Odata ce apa incepe sa fiarba, buzunarele intercelulare ale uleiurilor esentiale prezente in materialul vegetal se vor sparge eliberand componentele parfumate. Acestea se transforma in abur care traverseaza gatul de lebada si apoi revin la starea lor lichida in condensator. Apele florale sunt apoi colectate intr-un recipient adecvat si pot fi filtrate folosind un filtru de cafea. Trebuie avut grija sa nu lasati alambicul pe sursa de caldura deschisa cand este gol.
Odata ce procesul este complet, goliti alambicul si spalati-l bine, astfel incat sa-l pastrati in stare buna (vezi Curatare si intretinere din instructiuni). Asigurati-va ca inainte de a efectua prima distilare sa indepartati orice impuritati ramase de la procesul de fabricare.
Retineti ca:
– Pentru a face apele florale pot fi utilizate aparate de distilare simple sau cu coloana Basculanta, cu stia. Acestea din urma au avantajul de a functiona atat ca un alambic traditional (fara coloana) cat si cu o coloana suplimentara de distilare cu vapori (cea mai buna metoda de extractie a uleiurilor esentiale de inalta calitate – Aburul extrage cel mai bine substantele volatile din plante.
– Un alambic folosit pentru a face apele florale sau uleiuri esentiale nu ar trebui sa fie utilizat pentru distilarea bauturilor alcoolice, pentru ca orice reziduuri prezente pot fi absorbite si sa strice distilatul.
DISTILAREA CU ABUR – PENTRU OBTINERE ULEIURI ESENTIALE SAU BAUTURI ALCOOLICE AROMATE
Distilarea cu abur este o tehnica folosita pentru a distila alcool sau extract de uleiuri esentiale din materialele organice, prin care trece aburul generat intr-un vas, prin materialul vegetal. Compusii sensibili la temperaturi care s-ar descompune in mod normal, printr-o distilare simpla, vaporizeaza la temperaturi mai scazute atunci cand sunt supusi la aburul din camera de vapori sau coloana alambicului. Acest lucru permite separarea uleiurilor esentiale, care tind sa fie mai putin solubile in apa clocotita, decat substantele chimice complexe. Cand aburul trece prin orificiile mici ale sitei, materiile organice care detin uleiurile esentiale se deschid, pentru a elibera moleculele de uleiuri, fara a compromite sau strica aceste componente. Distilatul va contine un amestec de vapori de apa si uleiuri esentiale care revin la forma lor lichida in recipientul de condensare. Atat uleiurile esentiale cat si apa ( numita apa florala ), sunte retinute in distilatul intermediar care iese din vasul racitor. Procedura de distilare este aceeasi ca si pentru metoda de distilare simpla, cu exceptia faptului ca distilarea se realizeaza cu ajutorul aburului, prin coloana.
La fel ca si la uleiurile esentiale, folosirea aburului pentru distilarea alcoolului, permite distilatului sa pastreze si sa retina aromele mai delicate care altfel ar fipierdute, in cazul in care sunt supuse la temperaturi ridicate. Acest proces este folosit in mod obisnuit pentru a extrage uleiuri esentiale din plante aromatice pentru a obtine lichioruri aromatizate. In mod alternativ, alcoolul poate fi distilat din materia fermentata care este plasata in coloana unui alambic, cum ar fi ciorchini de struguri presati, ramasi din fabricarea vinului sau alte fructe / condimente.
ce instalatii aveti pentru DISTILAREA CU ABUR – PENTRU OBTINERE ULEIURI ESENTIALE?
Instalatiile cu abur sunt disponibile aici: http://www.fabricadetuica.ro/catalog/distilare-uleiuri-plante-16
Ce inseamna un distilator de 200 litri?
Se refera la masa de flori/frunze ce intra in proces sau la uleiurile obtinute?
200 litri reprezinta Bazinul Rotund (Principal) unde se pune apa din care rezulta vaporii. Coloana reprezinta totdeauna 80% din Vol. Vasului Principal, adica 160 litri -disponibili pentru a pune planta -aici depinde de tipul plantei cat incape.