(cafea măcinată sau boabe, când se adaugă cafeaua în apă, cum şi cât se fierbe, etc.)
– se cumpără boabe de cafea, de calitate bună, gata prăjite şi preparate, şi nu vărsate, ci bine ambalate, pentru a se păstra aroma;
– dacă aveţi de unde, cumpăraţi chiar boabe verzi, pe care le prăjiţi acasă, după gust – le faceţi mai prăjite, sau mediu, sau le prăjiţi mai puţin; în acest fel, prăjiţi boabele doar înainte de consum, pentru a beneficia de proprietăţile lor antioxidante;
– se macină boabele de cafea doar înainte de prepararea cafelei, pentru a nu se pierde proprietăţile antioxidante ale boabelor de cafea;
– măcinarea se face cel mai uşor cu un aparat electric de măcinat boabe de cafea – eu mi-am cumpărat unul, se găsesc de cumpărat în toate magazinele de electrice / electronice şi nu sunt scumpe;
– cu cât se lasă mai mult boabele la măcinat, cu atât pulberea de cafea iese mai fină – sunt unele persoane care preferă aceasta pulbere de cafea mai fină, altele care o preferă mai grunjoasă, adică bucăţile sunt mai mari (se macină mai puţin timp) – părerea mea este că e bine să experimentaţi şi să o preparaţi aşa cum vă place
– pentru o ceaşcă de cafea se pun în jur de 50 – 100 de mililitri de apă în ibric; dacă se fac mai multe cafele se măsoară multipli de 50 – 100 de mililitri (dacă se fac, de exemplu, 4 cafele, se pune de patru ori mai multă apă decât în cazul în care se face o singură ceaşcă);
– se aprinde flacăra aragazului şi se reglează la minimum;
– se pune apa la fiert, în ibric;
ibricele din cupru sunt cele mai indicate pentru cafea, pentru ca au o conductivitate termica foarte buna, incalzind apa perfect uniform;
> cafeaua preparata in ibrice din cupru, este mai aromata si nu pierde din proprietati si savoare;
– dacă se bea cafeaua cu zahăr, se pune în apă şi o linguriţă de zahăr pentru fiecare ceaşcă, sau după gust; însă e important de ştiut, cafeaua are un efect şi aşa stresant asupra corpului, dacă se adaugă şi zahăr rafinat, efectul de stres asupra organismului se amplifică, e mai bine a se consuma cafeaua fără zahăr;– dacă se bea cu miere, este important de ştiut că mierea nu se pune la început, aşa cum se pune zahărul – mierea nu trebuie fiartă, pentru că devine cancerigenă! se pune mierea la sfârşit, când cafeaua e doar caldă;
– când apa ajunge la o temperatură călduţă, se pun câte două linguriţe de cafea măcinată, pentru fiecare ceaşcă;
– eu, unul, prefer cafeaua mai mare (mai multă apă şi respectiv mai multă cafea), dar cred că mărimea acesteia ar trebui să fie corelată şi cu numărul de kilograme al persoanei care bea cafeaua – dacă eşti o persoană mai mare, cred că ai putea să măreşti un pic doza;
– se amestecă cu o linguriţă şi se lasă să fiarbă în ibric până când cafeaua aproape dă în clocot – în acest moment se opreşte flacăra de aragaz;
– în încheiere se presară un vârf de linguriţă de cafea peste cafeaua din ibric (dacă s-au măcinat bine boabele de cafea), se amestecă şi se face un caimac care se ia şi se pune, în ceşti;
– se toarnă cafeaua din ibric peste caimacul din ceşti şi se serveşte cafeaua;
Vezi toata colectia pe site, de unde iti poti achizitiona un ibric de la 300ml pana la 1000ml: